top of page

Vad är andelsjordbruk?

När du köper en andel av säsongens skörd hos oss innebär det flera olika saker och vi ska försöka förklara varför det är en jordbruksmodell vi tror på och som matchar våra värderingar. 

En perfekt jordgubbe ekologisk självplock
Fänkål, knölfänkål levereras i grönsakskasse

Förköp hela säsongen

Du förköper under vintern för hela eller en stor del av säsongen, det ger dig en garanterad del av skörden och det ger oss förutsättningarna. Vi vet redan innan säsongen börjar hur många kunder vi faktiskt ska odla till och därefter planerar vi för det. Våra förberedelser börjar redan i januari då vi sår de första fröerna och gör beställningar på alla fröer. Material som vi behöver skall inhandlas och praktikanter och volontärer kontaktas. Det är viktigt att inte bli stående i juli/augusti med skörd av produkter som vi inte har någon att sälja till. På det här viset jämnas våra inkomster ut över året och vi får kontanta medel för de utgifter som vi har på våren innan skörden börjar. Vi betalar löner för anställda året om. Detta är en förutsättning framförallt för nya unga människor som vill starta sitt första jordbruk och för oss för att komma igång med det nya företaget. 

Delar bondens risker och vinster

Du delar risker och vinster med bondens förutsättningar och är det närmsta sätt du kommer maten om du inte odlar själv. Det innebär att du får skörd av det som året ger med allt som kan påverka skörden. Det handlar om väder, marknadspriser på material, hälsa och eventuella störningar som man inte kan påverka. Som bonde jobbar man på alla fronter för att sprida ut riskerna, göra sitt bästa på alla sätt för att få bra skörd och långsiktiga relationer, det ligger i vårt intresse att göra dig som kund nöjd. Men man kan inte styra allt i livet och då är ni som andelskunder det som jämnar ut riskerna mellan åren i en väldigt konkurrensutsatt bransch. Ett dåligt skördeår kan för många bönder som säljer till grossist betyda att de går i konkurs. Tillsammans ser vi till att jordbruket finns kvar, år efter år, genom att dela risker och vinster. Åt andra hållet är vi generösa med överflödet när skörden blir över förväntan, då kan du som andelskund t.ex. få extra grönsaker att frysa in till vintern. 

Personligt

Det blir mer personligt. Som andelskund får du vår kasse varje vecka och har många tillfällen att träffa oss, du lär känna oss och platsen mer och mer genom besök och samtal, via nyhetsbrev och andra medier. Du kommer att få en ökad förståelse och anknytning till var din mat kommer ifrån och vi hoppas det ska ge dig glädje och trygghet att veta vem som odlar dina grönsaker.  

Gemenskap

Kunder bjuds in att delta i arbetet eller i olika event runt odlingarna och ofta leder detta till möten mellan kunder. Du kan komma och sitta ned i grönskan en stund, ta med en fikakorg och njuta av platsen med en vän eller barnen. Kanske ni börjar hämta åt varandra om ni är grannar? 

Skapa arbete lokalt

Genom att handla lokalt producerade grönsaker skapar du arbeten i ditt närområde istället för i något annat land där du inte känner till arbetsförutsättningarna för de som hanterat den mat du äter.

Koll på maten

Du har insyn i vårt arbete och kan känna dig trygg med att vi odlar ekologiskt, fritt från bekämpningsprodukter och konstgödsel. Du kan med egna ögon bevittna mångfalden, insekter och fåglar som kvittrar och veta att du är medverkande till den här typen av levande jordbruk!

Hälsan

Vi odlar med jordens och växternas bästa i åtanke när vi gödslar och växlar mellan grödorna för att inte utarma jorden på näringsämnen. Vi grönsgödslar, bygger jord, tillför organiskt material från både växtriket och djurriket. Allt detta bidrar till bästa jordhälsa som ger näringsrika grönsaker. Nyskördat innehåller också mycket mer vitaminer än något som legat länge på en butikshylla. 

Smakerna...

Vi odlar med smakerna i åtanke i första hand. Vi skulle aldrig odla en tomat som ser snygg ut men inte smakar någonting. Det ska vara gott på insidan och gärna också snyggt ;). 

Gulbeta vacker rotgrönsak
bottom of page