top of page
ef036e69-6f3b-47f3-b9af-e794585f432c.jpg
IMG_4540.jpg

Yrkesutbildning:
Småskalig grönsaksförsäljning på Dalhem Lustgård Ekologisk Odling
augusti 2024 - juli 2025

Platser kvar fysiska träffar: 12/12

Platser kvar online: 17/18

Pris online: 6000 kr

Pris träffar och online: 13800 kr

"Genom att odla med försäljning av grönsaker har jag förändrat mitt liv till ett som jag upplever meningsfullt, där jag får verka utefter mina värderingar, göra något som får mig att må bra, göra skillnad i världen och i andras liv. Jag får vara ute i alla väder och vara kreativ. Det finns utrymme för mina olika passioner och det verkar vara efterlängtat av samhället. Sammanfattningsvis tycker jag då att det är världens bästa arbete"

/Angelica Lorentzon

Kursens innehåll

Praktiska och teoretiska moment

Praktiska moment under träffarna:
På träffarna kommer vi gå igenom teori för alla moment vi själva gör på Dalhem Lustgård Ekologisk Odling. Är du med på fysiska träffar får du även se det omsättas i praktiken och hur vi lagt upp vår odling. Är du endast med online försöker vi fånga det med kameran. Vi komemr ge dig övningar under kursens gång som syftar till att efter kursens slut ha en färdig plan för att sätta igång ditt projekt eller att förbättra det befintliga du har. 
Den här kursen är för dig om:
  • Du vill öka din omsättning
  • Du vill starta företag inom grönsaksproduktion i liten skala
  • Du vill odla hållbart men ändå effektivt
  • Du vill lära dig odla olika grönsaker
  • Du vill ha en heltäckande yrkesutbildning
Teoretiska moment:

Vi använder Dalhem Lustgård som exempel samtidigt som vi visar inspirerande metoder som finns på andra platser och där du kan välja de som passar bäst efter dina förusättningar och din plats. Avsnitten följer året som går och innehåller:

  • Augusti: Introduktion och överblick i yrket, olika former av försäljning, utåtblick i världen, praktiskt är det fokus är på skörd, ta vara på skörd, torka grödor såsom lök för vinterlagring, tvätt -och packstationens funktioner, bevattningssystem, sociala aspekter med odlingslivet, ta reda på vilken slags odlare vi vill vara, deltid/heltid, mervärden etc nästa år och om fem år. Olika försäljningskanaler. Mark - arrendera och köpa, saker att tänka på. Allt om hur vi odlar och hanterar fem olika grönsaker. 

  • September: Dags att tänka på frosten, förbered växter i växthusen för att ge maximalt innan hösten, täcka grödor, förbereda vinterlagring, plantera ut buskar, bär och fruktträd, reflektera och notera över säsongens utfall, ordna skördefest. Konkret affärsplan för nästa år och om fem år, hur ska verksamheten se ut, hur mycket och hur ska den fungera? Företagsformer och hur man startar företag. Säkerhet - försäkringar, pension, sjukskrivningar, arbetslöshet. Allt om hur vi odlar och hanterar fem olika grönsaker. 

  • Oktober: Sätta vitlök, packa ihop material såsom dukar, täcka över bäddar, rensa upp, förbereda bäddar till nästa säsong, laga växthus inför vintern, ta upp och lagra rotsaker, ta in kål för vinterlagring, tvätta saker för vinterförvaring, ta in enkätsvar från kunder, hur man sköter bokföring, administrativa verktyg, sociala media och hur man enkelt kan ordna en hemsida. Allt om hur vi odlar och hanterar fem olika grönsaker. 

  • November: Packa ihop på fältet, summera året, gör en budget till nästa år, sälja andelar till nästa år, marknadsföring, ekologisk certifiering, jordförbättring, växelbruk, grönsgödsling, gör en design av din odling för nästa år och om fem år. Allt om hur vi odlar och hanterar fem olika grönsaker. 

  • December: välj odlingsmetoder och verktyg som passar dig och olika platser, hur man för in olika element i odlingen för biologisk mångfald, planering av investeringar och inköp, beställningar av tillbehör och verktyg, ev starta företag, allt om hur vi odlar och hanterar fem olika grönsaker, verktyg för odlingsplanering, semester

  • Januari: semester, planera vilka grödor du ska sälja, göra en odlingsplanering, växthusplanering och tillbehör, olika slags växthus, beställa fröer, så första fröerna, hur vi sår inomhus, steg 1

  • Februari: odlingsplanering, sådd - steg 2, sådd i växthus för vårprimörer, beställa saker successivt, ordna likviditeten på bästa sätt, lösa vatten till växthus och sådder vintertid, hur man packar, olika emballage, anställda, praktikanter och volontärer

  • Mars: omplantering i krukor, avhärda småplantor, uppvärmning i växthus, växthus i växthuset, sätta upp caterpillartunnel, lägga ut mypexdukar, gödsel och tillförsel av olika slags näring, göra hål i mypexdukar, bygga det som måste byggas i år, reparera det som måste repareras efter vintern, reparera, välj och sätta upp staket, vindskydd, sådd och utplantering av vårprimörer, försäljning och marknadsföring

  • April: första odling på friland om väder tillåter, falsk såbädd, flamning, gödsla bäddarna, höja upp bäddarna, traktortillbehör, tvåhjulstraktor, plantera ut i växthus, skörd av vårprimörer, extra näring åt perenner och vitlök

  • Maj: Utplantering av småplantor, sådd, flamning, skörd av vårprimörer, binda upp i växthuset, ogräsrensning, gödselvatten, plocka vilda örter, sälja plantor

  • Juni: Utplantering, ogräsrensning, första skördarna, hur man tvättar grönsakerna, skörda bär, sådd

  • Juli: Skörd, gårdsbutiken, merförsäljning, leveranser, rutiner, packa, kommunikation anställda, kundkommunikation, extra näring åt grödor

  • Litteraturtips

  • Våra bästa sorttips av olika grönsaker

  • Inköpsställen

  • Lista på tillbehör och verktyg vi använder

Bra att veta

Kost, ta sig hit och Förberedelser

På träffarna är vi vid odlingarna på Dalhem Lustgård Ekologisk Odling inomhus eller utomhus vad som passasr bäst för de olika aktiviteterna. Boende ordnar ni som deltagare själva och ni får olika tips av oss. Kanske lär du känna kursdeltagare och ni kan samboka någonting längre fram. Vi kan ha tillgång till uthyrning av en del sängplatser för en mindre summa vissa helger, detta meddelar vi i mejl. Tält går alltid bra om ni vill och det finns tillgång till gemensamt kök, badrum och vardagsrum. Bil kan behövas beroende på var du bor men det finns lokalbuss. Lunch och fika ingår. 
 
Vi har en gemensam facebookgrupp där vi kan bolla ideer, tipsa och få kontakt med varandra (frivilligt givetvis). Onlinedokument kommer delas på Google Drive så det är bra om du har ett google-konto för att komma åt materialet. Video-möten på måndag kommer du få länk utskickad till senare närmre kursstart till den mejl du anger när du bokar kursen. 

Om du vill skissa på din egen odling ett eget projekt så förbered en karta, skriv t.ex. ut bild från google maps, eller kopiera din fastighetskarta. Rita in viktiga byggnader, stora stenar, ledningar, stenar, stora befintliga träd m.m. Mät längder.  Gör ett antal kopior på kartan så du kan använda den för design av ditt projekt.

 
Kursen startar vid minst 6 antal deltagare på de fysiska träffarna och skjuts framåt i tiden om det inte finns tillräckligt antal vid start.

Adressen är Norra Sågen, Ucklum och ligger vackert intill sjön Hällungen i Stenungsunds kommun. Du kan ta dig hit med lokalbuss hos Västtrafik eller med bil. 

Ta med kläder efter väder och handskar om du vill skydda händerna. 

Faktura skickas vid minst sex st. anmälda deltagare och går att delas upp i upp till fyra delbetalningar om så önskas. 
bottom of page