top of page

Om oss...

Porträtt av Angelica Lorentzon på fältet i solen med grönkål i famnen

Jag som startade Odlingslust AB är Angelica Lorentzon och den centrala passionen i allt jag gör är den hållbara grönsaksproduktionen, det som ger oss mat på bordet. Utifrån det växer allt som vi har lust för, som berikar livet.

Det centrala vi börjar med nu är odlingen i Svenshögen, Dalhem Lustgård Ekologisk Odling. Utifrån den får vi se vad mer vi tillför. Så håll utkik och följ Odlingslust på Facebook och Instagram för att hålla dig uppdaterad om senaste nytt! 

Med intresse för permakultur startade 2012 då jag gjorde doktorandstudier i växtekofysiologi vid Göteborgs universitet parallellt, en önskan sedan barnsben att vara nära naturen, en biologiexamen så startade jag mitt första andelsjordbruk i Restenäs utanför Ljungskile 2017 och avslutade det 2019, marken såldes vidare och jag kunde inte vara kvar. Med uppehåll i odlingen några år startade jag andra andelsjordbruket vid Kärrbo Prästgård utanför Västerås  och drev det två säsonger 2022-2023. Nu startar jag det tredje på platsen där Dalhem Lustgård Ekologiska Odling drivit verksamhet i många år. Här är förutsättningarna bättre än någonsin med sandig jord, intill sjön Hällungen, i hemtrakterna med all logistik klar och fina växthus.

 

Johanna Hölzer är kvar som anställd, 100%, hon arbetade på platsen i flera år innan jag kom hit och Chris Duff som arbetat med mig sedan 2017 är anställd  20%. Läs mer om dem här.  Förutom fasta medarbetare erbjuder vi varje år ett antal praktikplatser från jordbruksutbildningar och ett mindre antal volontärplatser. 

Sedan jag sa upp mig från doktorandstudierna 2015 för att både kunna vara mer flexibel med barnen som växte upp och för att arbeta med det jag älskar, vilket är att vara i naturen, nära jorden, har jag varvat det praktiska med det teoretiska och jag hoppas kunna dra igång kurser och föreläsningar snart igen vid sidan om jordbruket. 

En av de finaste delarna med att arbeta i småskalig grönsaksproduktion är arbetsglädjen, att arbeta ihop med andra. I så många moment behöver vi vara flera att hjälpas åt. Att upptäcka att vi blir så mycket bättre tillsammans, att våra styrkor kompletterar, och när var och en gör det den är bäst på så blir vi som bäst tillsammans. I det här yrket krävs väldigt många olika kompetenser! Utmaningar som är roliga!    

bottom of page